Πόσο συχνά πρέπει να κάνω Μασάζ;

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω Μασάζ;

Πολλοί πελάτες μας ρωτάνε πόσο συχνά πρέπει να κάνουν μασάζ.
Η τυπική απάντηση είναι : δύο φορές τον μήνα.

Η δική μας απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το ποιος είναι ο σκοπός του μασάζ σε συνδυασμό με την κατάσταση και τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου.

Είναι σημαντικό να θυμάστε 2 πράγματα για το μασάζ:
- Πόσο συχνά πρέπει να κάνω Μασάζ
1) Τα αποτελέσματα/ επιπτώσεις του μασάζ λειτουργούν συσσωρευτικά. Δηλαδή το δεύτερο μασάζ “χτίζει” πάνω στην επίδραση του πρώτου μασάζ κ.ο.κ. Εάν κάνατε το δεύτερο σας μασάζ με μεγάλη χρονολογική διαφορά από το πρώτο τότε χάνετε τις ευεργετικές επιδράσεις του πρώτου και είναι σαν να ξεκινάτε απ’ την αρχή.

2) Μία και μόνο επίσκεψη για μασάζ δεν πρόκειται να διορθώσει και να βοηθήσει ένα χρόνιο πρόβλημα. Πέρασαν μέρες, εβδομάδες ακόμα και χρόνια για να δημιουργηθεί ένας πόνος στον αυχένα ή στην μέση. Η κατάσταση δεν μπορεί να ανατραπεί με μία μόνο ώρα μασάζ!

Έχοντας αυτά τα θέματα στο μυαλό μας, ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις:
– Εάν κάνετε μασάζ στα πλαίσια της υγιούς διαβίωσης με σκοπό να μειώσετε το άγχος ή να χαλαρώσετε τους σφιγμένους σας μυς, μία φορά τον μήνα είναι μια καλή επιλογή. Εάν βέβαια περνάτε μια περίοδο υψηλού άγχους το να κάνετε μασάζ ανά 1/2 εβδομάδες είναι μια καλή λύση και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια διαδικασία χαλάρωσης που θα σας φανεί ευεργετική.

– Οι αθλητές που προπονούνται για κάποιο αγώνα και κάνουν έντονη προπόνηση μπορούν να διατηρήσουν την ευελιξία και την υγεία των μυών τους κάνοντας μασάζ ακόμα και 2 φορές την εβδομάδα. Σε περιόδους λιγότερο απαιτητικές η συχνότητα του μασάζ μπορεί να πέσει σε 1 φορά ανά 2 εβδομάδες ή μία φορά τον μήνα.

– Πελάτες που προσπαθούν να ανακουφιστούν από χρόνιες μυικές παθήσεις ή μυοσκελετικά προβλήματα (όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στους ώμους ή την μέση) πρέπει να κάνουν μασάζ πιο συχνά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η επίσκεψη για μασάζ μια φορά την εβδομάδα για 4-6 συνεχόμενες εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί κάποιο χρόνιο πρόβλημα. Με αρκετή προσοχή αυτοί οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν σε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα για “συντήρηση” μια φορά τον μήνα.

– Όσοι έχουν οξύ πρόβλημα όπως πχ μυική καταπόνηση ή σπασμούς, συχνές επισκέψεις (2-3/εβδομάδα) για 1-3 εβδομάδες συνεχόμενες, μπορούν να δώσουν την λύση. Σταδιακά μπορούν να μειωθούν οι επισκέψεις έως ότου φτάσει στο φυσιολογικό πρόγραμμα “συντήρησης” ώστε να παραμείνει ο πελάτης μακριά από τους πόνους.

Να θυμάστε ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και πρέπει να “ακούτε” το σώμα σας. Το πόσο φροντίζεται τον εαυτό σας στην καθημερινότητά σας θα επηρεάσει το πόσο σύντομα θα αναρρώσετε από κάποιον τραυματισμό. Στις περιπτώσεις που έχετε κάποιον οξύ πόνο ή χρόνιο πρόβλημα, είναι σημαντικό να περιμένετε έως ότου είσαστε αρκετό καιρό χωρίς να πονάτε ώστε να μειώσετε την συχνότητα των μασάζ.