Ειναι η Ρεφλεξολογια η "νεα" μεθοδος αντιμετωπισης της στειροτητας;

Σύμφωνα με εναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, το κλειδί για να το πρόβλημα πολλών ζευγαριών μπορεί να είναι πολύ πιο απλό απ’ όσο νομίζουν - με την βοήθεια της Ρεφλεξολογίας. Ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών ισχυρίζονται ότι αυτός ο δημοφιλής τύπος μασάζ των κάτω άκρων τους έχει βοηθήσει να συλλάβουν. Και έρχεται μια νέα ιατρική έρευνα να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά τους.


Η Ρεφλεξολογία, μια πανάρχαια παραδοσιακή τέχνη που χρονολογείται από την Αρχαία Αίγυπτο και Κίνα, συμπεριλαμβάνει χειρισμό των σημείων πίεσης στα χέρια και στα πόδια και συχνά χρησιμοποιείται για να μειώσει τους πόνους της περιόδου, πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη άλλα και τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας.


Οι Ρεφλεξολόγοι ισχυρίζονται ότι οι πατούσες των ποδιών είναι σαν ένας μικρός χάρτης του εσωτερικού ενός σώματος και είναι συνδεδεμένες με τα εσωτερικά μας όργανα και το εσωτερικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των φαλλικών σωλήνων και των ωοθηκών. Κάνοντας μασάζ σε διαφορετικά σημεία στα πόδια -σύμφωνα με τους ρεφλεξολόγους ξεμπλοκάρονται κάποιες διαδρομές ενέργειας στο σώμα και έτσι βοηθούν το σώμα να επανακτήσει την φυσική ισορροπία και να αυτοιαθεί.


Κάποια σημεία στα κάτω άκρα είναι συνδεδεμένα με την δημιουργία ωαρίων και όταν αυτά τα σημεία διαχειριστούν σωστά μπορούν να διορθώσουν ανισορροπίες οι οποίες παρεμποδίζουν την κυοφορία. Η τελευταία διετής κλινική έρευνα στην μονάδα IVF(τεχνητής γονιμοποίησης) του νοσοκομείου Derriford στο Plymooth της Αγγλίας είναι το πνευματικό παιδί της ρεφλεξολόγου Jane Holt. Προσέγγισε την μονάδα αφότου 13 απο τις 23 γυναίκες που φρόντιζε με ένα εύρος προβλημάτων στειρότητας είχαν πρόβλημα στην σύλληψη το τελευταίο έτος.


• Η Beccy Wellington (34) μια βοηθός νοσοκόμα από το Kingsbridge ειναι πεπεισμένη ότι το ταξίδι της για να επισκεφθεί την Jane το Νοέμβριο του 1999 την οδήγησε στην γέννηση του γιου της Luke ο οποίος είναι τώρα 5 ετών.

“Προσπαθούσαμε για ένα παιδί για πάνω από έναν χρόνο και άρχισα να ψάχνω εναλλακτικές βοηθητικές μεθόδους έως ότου κάποιος μου πρότεινε την Ρεφλεξολογια” μας λέει η Beccy. "Έκανα 4 συνεδρίες και και έμεινα έγκυος μέσα σε 3 εβδομάδες. Είμαι πεπεισμένη ότι η Ρεφλεξολογία έκανε το σώμα μου να λειτουργεί σωστά και να το προετοιμάσει να συλλάβει. Επιπλέον ένιωθα 10 φορές πιο καλά, πιο θετική και χαρούμενη με τον εαυτό μου. Πήγα εκεί με ανοιχτό μυαλό αλλά σοκαρίστηκα όταν έμεινα έγκυος τόσο σύντομα” ανέφερε. “Θα συνέστηνα ανεπιφύλακτα σε άλλες γυναίκες να δοκιμάσουν την Ρεφλεξολογία. Μπορεί να μην δουλέψει για όλους, αλλά πέτυχε σε εμένα οπότε αξίζει να δοκιμάσουν.”


• H Jane Holt, ρεφλεξιολογος τα τελευταία 12 έτη, ισχυρίζεται ότι βοήθησε μια γυναίκα να μείνει έγκυος η οποία προσπαθούσε 20 χρόνια.

"H μη γονιμότητα είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα και νομίζω οτι συχνά αυτό που χρειάζεται είναι κάτι που δίνει στο σύστημα ένα νέο δυνατό ξεκίνημα, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει η Ρεφλεξολογία. Τουλάχιστον δίνει την επιλογή σε κάποιες γυναίκες να δοκιμάσουν κάτι άλλο ενόσω περνάνε δύσκολες κλινικές διαδικασίες και εάν πετύχει για κάποιες, αυτό είναι σημαντικό”


H Cathy Shipton, η οποία υποδείεται την νοσοκομα Duffy στην τηλεοπτική σειρά του BBC “Casualty” είναι επίσης πεπεισμένη οτι η ρεφλεξολογία που έκανε στα γυρίσματα της σειράς την βοήθησαν να μείνει έγκυος. Προσπαθούσε να κάνει παιδί για 4χρόνια, αλλά 4 μήνες αφότου ξεκίνησε να κάνει 2 συνεδρίες Ρεφλεξολογίας την εβδομάδα, έμεινε έγκυος.


Στη νέα έρευνα, 150 εθελοντές θα ακολουθήσουν την μέθοδο της ρεφλεξολογίας αντί για την κλασσική μέθοδο στειρότητας με φαρμακευτική αγωγή που συνήθως χρησιμοποιείται για να προκαλέσει ωορυξία. Η φαρμακευτική αυτή αγωγή έχει θετική ανταπόκριση απο το περίπου 70% των ασθενών η οποία όμως συνοδεύεται από παρενέργειες οι οποίες αυξάνουν συνήθως τις πιθανότητες πολλαπλής εγκυμοσύνης. Κάθε εθελοντής θα λάβει περίπου 8 συνεδρίες σε διάστημα 2-3 μηνών. Για να είναι πιο αληθή τα συμπεράσματα της έρευνας, οι ασθενείς και το νοσοκομειακό προσωπικό δεν θα γνωρίζουν ποιός εκ των εθελοντών έλυσε πραγματικά ή “εικονικά” το πρόβλημα. Μόνο οι ρεφλεξολόξοι θα το γνωρίζουν.

Ενα στα επτά ζευγάρια υποφέρει απο στειρότητα. Τον περασμένο χρόνο το Plymouth IVF υποδέχθηκε πάνω απο 900 ασθενείς. Το 30% αυτών δεν είχε την δυνατότητα παραγωγής ωαρίων. Το νοσοκομείο ήδη είναι πρωτοπόρο στην χρήση βελονισμού - την χρήση βελόνων στο σώμα με σκοπό την απελευθέρωση των καναλιών ενέργειας - σε εγκυμονούσες και η υπηρεσία παρέχεται σε γυναίκες που μπορεί να επωφεληθούν απ αυτή.


• Ο Δρ.Jonathan Lord, κλινικός καθηγητής στην παραγωγική ιατρική σε νοσοκομεία, είναι ο συντονιστής της νέας δοκιμής.

“Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για να πούμε σίγουρα ότι η Ρεφλεξολογία επιδρά θετικά ή όχι” ανέφερε.“Αν και υπάρχουν πολλαπλές μαρτυρίες ασθενών στους οποίους πέτυχε η εφαρμογή, δεν έχουμε ακόμα αρκετές αποδείξεις ώστε να θεωρήσουμε πως αυτή πρέπει να είναι η μέθοδος ρουτίνας”